از آنجا که در فرهنگ ایرانیان ناهار وعده اصلی محسوب میشود، پختن غذا برای ناهار یکی از دغدغههای اصلی اکثر خانمهای خانه دار است. تهیه یک غذای ساده برای ناهار میتواند از تنوع بالایی برخورداد باشد؛ از غذاهای گوشتی گرفته تا غذاهای بدون گوشت که با برنج یا نان سرو میشوند. اگر همیشه میپرسید که غذا چی بپزم یا ناهار چی بپزم؟ در این مطلب با ما باشید.
⇐ شنبه ها
نهار : چلو و یکی از خورش های (قیمه – قورمه سبزی – بادمجان – کرفس – فسنجان – به – بامیه – لوبیا سبز و …)
شام : یکی از املت های (گوجه – قارچ – کلم و … – تخم مرغ و خرما – اسنک با ساندویچ میکر)
⇐ یک شنبه ها
نهار : یکی از انواع کوکو ( سیب زمینی – مرغ – هویج -سبزی و … – کروکت – شامی – کتلت و …)
شام : کشک بادمجان – خوراک کدو – خوراک بادمجان – گراتن بادمجان
⇐ دوشنبه ها
نهار : یکی از پلوهای مخلوطی (استانبولی – عدس پلو – لوبیا پلو -هویج پلو- میگو پلو – رشته پلو و مرصع پلو و …)
شام : سوپ ها (سوپ جو – سوپ سبزیجات و …) – سیب زمینی شکم پر – عدسی – سینی سبزیجات بخار پز و …
⇐ سه شنبه ها
نهار : ماکارونی – لازانیا – یکی از ته چین ها ( ته چین مرغ – ته چین بادمجان و …)
شام : یکی از انواع آش (شله قلمکار – آش ماست – آش انار – آش غوره – آش شلغم و …)
⇐ چهارشنبه ها
نهار : ماهی – میگو – مرغ – ماهیچه – کباب تابه
شام : کوفته – دلمه – پیتزا – مرغ بریان با سبزیجات – ناگت
⇐ پنج شنبه ها
نهار : بیف استروگانف – ساندویچ مرغ و قارچ – سالاد الویه – هات داگ و …
شام : میرزا قاسمی- جگر – مرغ سوخاری – چیپس و پنیر
⇐ جمعه ها
نهار : کباب – آبگوشت- دمپخت-لوبیا پلو
شام: نون پنیر – فلافل – سمبوسه – اشکنه – پیراشکی
برنامه هفتگی
⇐ یکشنبه غذاهای خورشی و سالاد
برنج و مرغ، خورش مرغ و آلو، مرغ پرتقالی، خورش قیمه، خورش بادمجان، خورش شبزی، خورش بامیه،کبابا تابه ای و …
⇐ دوشنبه غذاهای فست فود
لازانیا، پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده با مرغ، میگو سوخاری با قارچ ساده یا سوخاری، استیک و …
⇐ سه شنبه پلو های مخلوط و انواع سالاد
لوبیا پلو، استامبولی، هویج پلو، عدس پلو، رشته پلو، مرصع پلو، کلم پلو، دمی لوبیا چشم بلبلی، ماهی پلو، دمی زیره، پلو هندی، شیرین پلو، میگو پلو و …
⇐ چهارشنبه غذاهای آبکی
دیزی، عدسی، انواع سوپ، انواع آش، انواع کوفته، مرغ ترش آبکی
⇐ پنج شنبه غذاهای با انواع دلمه و شکم پر
دلمه برگ مو ، دلمه کلم ، دلمه فلفل دلمه ای، بادمجان شکم پر، کدو شکم پر و …
⇐ جمعه غذاهای کبابی و چلو خورشت
چند نوع غذای ساده و فوری
سالاد تن ماهی
با توجه به فواید مصرف ماهی و به طور خاص ماهی تن، گنجاندن آن در رژیم غذایی امری ضروری و مهم است. صید ماهی تن حداقل دو هزار سال در دریای مدیترانه قدمت دارد. فنیقیها با ابداع تورهای دستی و ابتدایی ماهیگیری، برای نخستینبار شیلات را احداث کردند. در گذشته ماهی تن را برای درمان زخم توصیه میکردند. امروزه غذاهای متنوع و لذیذی از ماهی تن تهیه میشود، یکی از این غذاهای بینظیر و پرخاصیت سالاد خوشمزه تن ماهی است که میتوان آن را به روشهای مختلف درست کرد. تن ماهی حاوی اسید چرب امگا ۳ است که به جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی کمک میکند. مواد تشکیل دهنده سالاد تن ماهی شامل کنسرو تن ماهی، تخم مرغ، شوید، سس مایونز، پیاز و نان باگت است.
آش گوجه فرنگی
گوجه فرنگی برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند یا میخواهند فشار خون خود را حفظ کنند، بسیار مفید است. این ماده غذایی پرمصرف و محبوب در سراسر دنیا برای تهیه انواع غذاها و خوراکها مورد استفاده قرار میگیرد، از جمله پیش غذاهایی نظیر سوپ و آش گوجه فرنگی که به خصوص در بین ایرانیان از محبوبیت ویژهای برخوردار هستند. گوجه فرنگی همچنین به تقویت بینایی و کنترل دیابت کمک میکند. آش گوجه فرنگی یکی از آشهای سنتی شهر تبریز است که آن را با نامهای دیگری نظیر “آبغورا آشی” یا “بامادور آشی” نیز شناخته میشود و شیوههای طبخ آن میتواند در شهرهای مختلف کمی متفاوت باشد. مواد تشکیل دهنده آش گوجه فرنگی شامل گوشت چرخ کرده، پیاز، لپه، گوجه فرنگی، گشنیز، اسفناج، پیازچه و برنج است.
لازانیا با سس سفید
لازانیا نام یکی از قدیمیترین و شناخته شدهترین اشکال ماکارونی است. این غذای لذیذ از خمیری بر پایه آرد و تخم مرغ تهیه میشود و دستور تهیه آن گوناگون است. سنت پخت لازانیا از منطقهای واقع در شمال ایتالیا با نام امیلیا رومانا (Emilia Romagna) نشات گرفته و از آنجا به یکی از نمادهای غذاهای ایتالیایی در سراسر جهان تبدیل شده است. در خارج از ایتالیا، لازانیا آلا بولونزی که با بشامل (سس سفید) و سس گوشت تهیه میشود، کاملا شناخته شده و محبوب است. از جمله مواد تشکیل دهنده لازانیا با سس سفید شامل لازانیا، گوشت چرخ کرده، پیاز، گوجه فرنگی، عصاره گوشت، پنیر موزارلا، آرد و کره است.
قلیه ماهی با کنسرو ماهی
قلیه ماهی یکی از خورشتهای معروف و اصیل ایرانی و مخصوص هموطنان خطه جنوب است. این خورشت در استانهای هرمزگان، خوزستان، جنوب بلوچستان و همچنین بوشهر تهیه میشود. مواد اولیه برای پخت این خورشت اصیل و خوشمزه شامل تمر هندی، گشنیز، شنبلیله، گشنیز و ماهی است. در هر منطقه، قلیه ماهی را با ماهیهای خاص و بومی آنجا تهیه میکنند. به عنوان مثال، در اهواز از ماهی هامور، میش و گاهی از میگو استفاده میشود. در بندرعباس ماهی شیر یا زبیدی برای تهیه قلیه ماهی معمول است. اما در شهرهایی که دسترسی به چنین ماهیهایی دشوار است میتوان پخت قلیه ماهی با کنسرو ماهی را امتحان کرد. مواد تشکیل دهنده قلیه ماهی شامل کنسرو تن ماهی، سبزی مخصوص قلیه ماهی (شنبلیله و گشنیز)، رب گوجه فرنگی، سیر، پیاز و تمر هندی است.
آب دوغ خیار
آب دوغ خیار از جمله غذاهای سنتی و قدیمی ایرانیان است. مواد تشکیل دهنده این غذای بینظیر در کاهش دمای بدن در فصل گرم تابستان نقش قابل توجهی دارند. اصولا آب دوغ خیار یک غذای تابستانی و مقوی است که به صورت سرد و در کاسه سرو شده و هر فردی در هر سنی از خوردن آن لذت میبرد. نعنا، دوغ و خیار بکار رفته در این غذای لذیذ برای جلوگیری از گرمازدگی بسیار موثرند. این غذای ساده و سبک رخوت و خستگی ناشی از گرمای هوا را کاهش میدهد و به راحتی نیز قابل هضم است. مواد تشکیل دهنده آب دوغ خیار شامل ماست، دوغ، گردو، کشمش، خامه، پیاز و سبزی مخصوص آب دوغ است.
چی بپزم : غذاها و خوراکی های گرم مزاج
قیمه، فسنجون، انواع خوراک گوسفندی، حلیم، بریانی، تخم مرغ و نیمرو و خاگینه، قلیه ماهی، چلو کباب گوسفندی، گوشت ماهی شور، گوشت شتر، گوشت شتر مرغ، گوشت کبوتر، گوشت بلدرچین، روغن حیوانی و محلی ، روغن کنجد و روغن زیتون ، زیتون ، بستنی سنتی ، فالوده ، گلاب ، دارچین ، شکر قهوه ای، نمک ، نبات ، موز ، فلافل ، نان بربری، نان سنگک، نان گندم، ادویه جات، آجیل، کره، گلابی، عسل، زعفران، زنجبیل، توت سفید، آبگوشت زیره، گوشت آهو، انجیر، بادام شور، رطب، کرفس، گردو، آبگوشت نخود، پیاز، تره، سیر، پسته، فندق، زیتون سیاه، گوشت خروس، گوشت بلدرچین، فلفل، نارگیل، ریحان، ارده و شیره، شلغم، زردچوبه، سیاهدانه، زیره سیاه، بادام زمینی، کدو حلوایی، خربزه، کنجد، حلوا، کنگر، مرصع پلو، انبه.
چی بپزم : غذاهای سرد مزاج
قورمه سبزی، زرشک پلو با مرغ، ته چین مرغ، سوپ مرغ، پای مرغ، خوراک مرغ، سبزی پلو و ماهی، املت، ماکارونی، لازانیا، باقالا پلو، لوبیا پلو، کله پاچه، آبگوشت کلم، آبگوشت به، پیتزا و ساندویچ، کشک و بادمجان، آش رشته، آش دوغ، آش زرشک، آش ریواس، آش غوره، سالاد الویه “بسیار سرد “، نشاسته، غذاهای کنسرو شده، کتلت، کوکو سیب زمینی ، انواع سالاد، انواع ژله ، نان تست، تافتون، لواش ، نوشابه، ماالشعیر، دوغ، رب گوجه، رب انار، قهوه، سس مایونز، خیار، سیب ترش، آبغوره، سرکه، انار ترش، سیب زمینی، ته چین با گوشت گاو ، اسفناج، توت فرنگی، قارچ، کدو، کلم قمری، بادمجان، جو، برنج، گوشت گوساله و بز، باقلا ، لوبیا، گوشت اردک، ماهی و میگو، چلو کباب با گوشت گوساله، خورشت بادمجان، شیر برنج، کیوی، بامیه، ماست و پنیر، زرشک، هندوانه ، شاتوت، ذرت، تن ماهی، چای
امیدواریم این لیست به شما کمک کند برنامه غذایی مورد علاقه خود را بچینید و ذهن شما درگیر سوال چی بپزم نشود.