یک خرگوش خانگی میتواند یک سرگرمکننده برای خانواده باشد. بااینحال، این حیوانات بهاندازه سگ یا گربه به مراقبت احتیاج دارند. خرگوشها بهطورمعمول ۸ تا ۱۲ سال زندگی میکنند، بنابراین آنها نیاز به یک تعهد طولانیمدت از طرف صاحبان خود دارند. قوانین خاصی وجود دارد که باید به آنها عمل کنید و مقدماتی را قبل از تصمیمگیری برای گرفتن یک خرگوش ماده کنید. پس از آماده شدن مقدمات برای خرگوش، میتوانید یاد بگیرید که از یکی در خانه خود مراقبت کنید.
افراد بسیاری خرگوش را به عنوان یک حیوان خانگی نگهداری میکنند. نگهداری خرگوش کار بسیار آسانی است و با دانستن اصول و شرایط سادهاش میزبان مناسبی برای این حیوان بی آزار باشید. در این متن سعی میکنم هر آنچه را را که باید راجع به نگهداری خرگوش بدانید را با هم مرور کنیم، با ما همراه باشید.
تغذیه خرگوش
در تغذیه خرگوش بالغ، علوفه خشک و سبزیجات تازه از اجزای اصلی رژیم غذایی (حدود ۷۰ در صد از حجم غذای روزانه) به حساب میآید. باید به صورت روزانه و تازه، بیشتر از هر نوع غذای دیگری در اختیار آنها قرار گیرد. استفاده از یونجه میتواند گزینه خوبی باشد. یونجه منبع غنی از فیبر است و مصرف آن برای تمام عمر خرگوش توصیه میشود، که نه تنها بستر نرمی برای خرگوش به حساب میآید و بسیار ایدهآل است، علاوه بر آن باعث میشود پای او خشک باقی بماند.خرگوش نیز در حالی که مشغول بازی و فعالیت روزانهاش هست به جویدن یونجه نیز تشویق میشود.
مراقبت از سلامت و امنیت خرگوش
1. حتما یک دامپزشک خوب برای خرگوش خود انتخاب کنید تا مشکلاتش را با او در میان بگذارید :در وهله اول که خرگوش را خریدید ، سریعا او را به دامپزشک معرفی کنید. او را به چکاپ های منظم ببرید تا از مشکلات بعدی اش جلوگیری کنید.
2. خرگوش را به درستی دست بگیرید :به همه اعضای خانواده طرز صحیح دست گرفتن خرگوش را آموزش دهید. یک دست خود را زیر پای خرگوش و دست دیگر در پشت گوش های خرگوش قرار دهید و به آرامی او را بلند کنید. اگر خرگوش شما ترسو است ، بیش از حد در برابر او مقاومت نکنید و اجازه دهید که کم کم بر ترسش غلبه کند که اگر او را مجبور به شجاعت کنید ، ممکن است که به خودش آسیبی وارد کند.
3. تمام احتمالات آسیب دیدگی را به صفر برسانید :خرگوش ها می توانند سیم ها را بجوند و پس هیچ سیم و کابلی را روی زمین قرار ندهید یا این که آن ها را با کابل های پلاستیکی پوشش دهید.
ویژگی های آناتومی و فیزیولوژیکی خرگوش ها:
سر: مهمترین ویژگی آناتومیکی حیوان آن گوشها می باشند. بخش خارجی گوشها (لاله گوش) نرم و حساس می باشد. علاوه بر نقش آنها در شنوایی تاثیر مهمی در تنظیم دمای بدن دارند.
چشمها: که نسبتا بزرگ و در حدود زاویه ی دیدی در حدود ۱۹۰ درجه میباشند. مردمک ها بدلیل قدرت اتساع زیاد، باعث حساسیت بینایی حیوان به نور به میزان ۸ برابر انسان هستند. این حیوانات دارای پلک سوم هستند که هنگام خواب سطح قرنیه را میپوشاند. به همین با چشم باز میخوابند.
دندانهای خرگوش: آنها رشد دایمی دارند. بنابرین اگر اصول تغذیه رعایت نشود منجر به بیماریهای مربوط به دندان میشود.
قفسه صدری: با توجه به حجم قفسه صدری که کوچک می باشد قلب نیز کوچک می باشد. برخلاف سایر پستانداران، دریچه دهلیزی-بطنی سمت راست دو لختی (Bicuspid) است.
محوطه بطنی: طول روده ها حدود ۱۰ برابر طول بدن است و روده کور (Cecum) مهمترین بخش آن می باشد. باقیمانده مواد هضم نشده وارد آن می شوند. سپس توسط میکروفلور مورد تجزیه قرار می گیرند و ترکیبی از پروتیین و ویتامین را ایجاد میکنند.
لانه خرگوش چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
داخل خانه: اونا می تونن در داخل خانه در قفس مخصوص خرگوش زندگی کنن
خارج از خانه : خرگوش ها رو میشه در فضایی مثل قفس بزرگ خرگوش، لونه خرگوش یا پاپی پن ( جای مخصوص نگهداری توله سگ ها) در بیرون از خانه نگه داشت.
قفس خرگوش ها باید انقدر بزرگ و جادار باشه که بتونن به راحتی جست و خیز کنن.
اگر خرگوش رو در داخل خونه نگه میدارید مطمئن بشید که جای اصلی خرگوش از شما و خانوادتون خیلی دور نیست که باعث بشه خرگوش احساس تنهایی کنه. حال یا اتاق نشیمن برای این کار مناسبند.
بیماری های خرگوش
هر چند موارد گزارش شده از انتقال بیماریهای خطرناک بین انسان و حیوان در خرگوشهای اهلی و خانگی نادراست با این وجود مهمترین این بیماریها عبارتند از سالمونلوز، تولارمی، هاری، عفونتهای قارچی پوست و مو، سل وتوکسوپلاسموز.
جهت جلوگیری از بروز بیماری در حیوان و کاهش احتمال انتقال آن به صاحب حیوان توصیههای زیر بایدمورد توجه قرار گیرد.
۱ – پس از خرید حیوان، جهت معاینه و بررسی وضعیت سلامت آن و دریافت راهنمائیهای لازم به درمانگاههایدامپزشکی مراجعه شود.
۲ – حتیالامکان با ساخت جایگاه و لانه مناسب، حیوان در خارج از محیط منزل و به عنوان مثال در حیاط نگهداریگردد.
۳ – در صورتیکه حیوان در داخل منزل نگهداری میشود باید دارای جایگاهی خاص و نسبتا محدود باشد و از رفت وآمد آزادانه حیوان در محیط منزل باید جلو گیری شود.
۴ – محل نگهداری و لانه حیوان روزانه نظافت گردد.
۵ – از تماس حیوان با حیوانات خانگی افراد دیگر و همچنین حیوانات غیرخانگی نظیر گربههای ولگرد جلوگیریشود.
۶ – نظافت شخصی علیالخصوص شستن دستها پس از تماس با حیوان از اهمیت زیادی برخوردار است.
۷ – در صورت مشاهده هرگونه تغییر در ظاهر و یا رفتار حیوان، جهت بررسی علت آن به درمانگاه دامپزشکی مراجعهشود و بر اساس نظر دامپزشک معالج انجام معاینات دورهای مورد توجه قرار گیرد.
واکسن هاری جز در مواردی که حیوان در معرض هاری قرار دارد و یا در مناطقی که هاری شایع میباشد توصیهنمیشود و برای پیشگیری از بروز سایر بیماریهای متداول در خرگوش نیز تاکنون واکسنی تهیه نشده است.