باقلا یا باقالی دارای ارزش غذایی بسیار بالا در سفره غذایی ایرانیان است. این گیاه با دارا بودن ویتامینهای مختلف و مواد مغذی در تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن مؤثر است. پروتئین که از مهمترین مواد برای بدن انسان است، در دانههای باقالی بسیار موجود است. این دانهها دارای ۱۷ گرم پروتئین و ۹ آمینواسید ضروری برای بدن میباشد. باقالی حاوی مقدار زیادی مس میباشد که از ابتلای افراد به انواع بیماریها پیشگیری میکند. علاوه بر این، باقالی با دارا بودن ویتامینهای زیادی از جمله ویتامینهای A و C میتواند هم برای پوست و هم برای بینایی مفید واقع شود.
ویتامینها و مواد مغذی باقالی
باقالی با نامهای دیگری همچون باقله، باقالا، باقلا یا باقلی معرفی میشود. اما کلمهای که بیشتر به کار برده میشود باقالی است.
این ماده غذایی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است. میتواند به بهبود سیستم ایمنی بدن و سیستم حرکتی بدن کمک کند.
باور نکردنی است که دانههای کوچک باقالی بتواند این همه مواد مغذی را به بدن برسانند. جالب است بدانید خواص باقالی از دریافت پروتئین گیاهی، فولات، برخی از انواع ویتامینها و مواد معدنی دیگر موجود در آن نشات میگیرد.
البته حاوی فیبر فراوانی است که برای بهبود مشکلات گوارشی، بهبود هضم و کاهش سطح کلسترول نکتهای بسیار حائز اهمیت است.
باقلا از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری میکند
یکی از مهمترین خواص باقلا جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان است. فقط یک لیوان باقلا میتواند ۳۶ درصد از میزان منگنز موردنیاز بدن شما را تأمین کند. بزرگسالان روزانه به ۱۱ میلیگرم منگنز نیاز دارند. ولی منگنز چه اهمیتی دارد؟ منگنز فواید زیادی برای بدن دارد؛ بهویژه برای استخوانها مفید است. منگنز کمک میکند حجم استخوانها بیشتر شوند. بهعلاوه، منگنز کمبود کلسیم را بهبود میبخشد.
باقالی، سم زدایی و تضمین کننده سلامت قلب
افزایش کلسترول خون در افراد خصوصاً افراد با سنهای بالا هشداری برای ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی است. برای پیشگیری از این مشکل پیشنهاد میشود که مواد فیبر دار در رژیم غذایی افراد گنجانده شود. باقالی یکی از دسته مواد غذایی است که دارای فیبر بسیار بالا بوده و میتواند با کاهش سطح کلسترول خون افراد به سلامت قلب آنها کمک کند. این باقالی دارای چربیهای مفید بوده که حاوی امگا ۳ میباشد و کلسترول افراد را کاش میدهد. همچنین این دانههای گیاهی به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های فراوان، به سم زدایی بدن و کاهش ابتلای فرد به سرطانها میانجامند. پیری زود رس نیز عاملی است که با مصرف باقالی برای پیشگیری از آن میتوان اقدام کرد.
بهبود علائم پارکینسون
دانههای باقالی سرشار از لوودوپا (L-dopa) هستند که در بدن به دوپامینهای پیام رسان عصبی تبدیل میشوند.
باید در نظر داشت که بیماری پارکینسون مرگ سلولهای مغزی تولید کننده دوپامین را به همراه دارد. از این رو عوارضی همچون لرزش، اختلال حرکتی و مشکل در راه رفتن را ایجاد میکند.
ترکیبات دارویی که برای این بیماری تجویز میشوند، حاوی لوودوپا (L-dopa) هستند.
از این رو خوردن دانههای باقالی میتواند به کاهش عوارض این بیماری کمک کند. اما باید در نظر داشت که خواص باقالی به تنهایی برای بهبود و کنترل این بیماری کافی نیست. هنوز هم تحقیقاتی برای اثبات علمی این موضوع نیاز است.
باقالی باعث استحکام استخوان ها می شود
سلامت استخوان ها بسیار اهمیت دارد، در حالی که ما معمولا اصلا به فکر حفظ و نگهداری آن ها نیستیم. از این به بعد به فکر ستون های بدن خودتان باشید و باقالی را وارد رژیم غذایی خود کنید تا از منگنز Manganese، پتاسیم Potassium، و ویتامین K این ماده که لازمه استخوان سازی هستند، استفاده کنید.
لایه برداری و پاک سازی پوست صورت
باقلا می تواند به عنوان یک اسکراب طبیعی برای لایه برداری و پاکسازی پوست صورت استفاده شود.
ماسک باقلا و سرکه برای لک پوست صورت
مقداری باقلا خشک را آسیاب کنید تا آرد شود، آرد باقلا را با مقداری آب، سرکه و گلاب ترکیب کنید و خمیر به دست آمده را بر روی پوست صورت بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند، سپس با آب سرد خوب بشویید.
باقالی برای تقویت عضلات
برای تقویت عضلات انسان و افزایش توده عضلانی انسان وجود پروتئین و آمینواسیدها بسیار ضروری است. یک منبع بسیار غنی و عالی از پروتئین برای پروتئین سازی در بدن باقالی است. سطح پروتئین موجود در باقالی بسیار زیاد است و موجب افزایش انرژی در بدن میشود و به تقویت عضلات میپردازد.
باقلا سیستم ایمنی را تقویت میکند
خواص باقلا در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. باقلا حاوی مقدار زیادی مس است. مس به سلامت سلولهای خونی کمک میکند. گلبولهای سفید نقش مهمی در بدن دارند، چون مولکولهای بیماریزا را از بین میبرند. گلبولهای سفید نهایتا رادیکال های آزاد موجود در بدن را از بین میبرند.
مس عملکرد گلبولهای سفید را در بدن بهبود میبخشد، ولی بدن بهتنهایی نمیتواند مس کافی تولید کند. برای همین هم باید از مکملهای غذایی یا غذاهایی سرشار از مس مانند باقلا استفاده کرد.
وجود مس برای داشتن گلبولهای سفید سالم ضروری است. بدون این گلبولها، بدن درمعرض بیماری و عفونت قرار میگیرد. برای همین هم کمبود مس در بدن بهشدت خطرناک است.
تأثیر باقالی در کاهش التهابها و بهبود عملکرد ریه
وجود جنیستین که حاوی آنتی اکسیدان های فراوان است میتواند عملکرد ریه را به طور معجزه زایی بهبود ببخشد و در نهایت برای درمان یا پیشگیری در ابتلاء به آسم موفق عمل کند. این گیاه دارای خاصیت ضد التهابی است که باعث میشود التهابات ریوی و سایر التهابات که دردناک و یا همراه با سرفههای طولانی مدت است را درمان کند. درد مفاصل همچنین یکی از این التهابات دردناک است.
باقلا میتواند اندامهای حرکتی شما را تقویت کند
برخی تحقیقات نشان میدهند باقلا میتواند به کنترل علائم بیماری پارکینسون کمک کند. تحقیقی در این مورد در «ژورنال تحقیقات تشخیصی و بالینی» منتشر شد. این تحقیق روی باقلا و پوست آن، باقلای حلشده در آب و الکل و باقلای جوانهزدهی خشکشده متمرکز بود. باقلا باعث میشود مقدار لوودوپا و سیدوپا در خون افزایش پیدا کند. این افزایش باعث میشود بیماران مبتلا به پارکینسون حرکت راحتتری داشتهباشند. البته باقلا هیچ عوارض جانبی هم ندارد.
مضرات باقلا
دانشمندان میگویند احتمالا باقلا میتواند در ازبینبردن علائم افسردگی مفید باشد. یک دلیل برای این ادعا، وجود لوودوپا در باقلا است. بدن میتواند لوودوپا را به دوپامین تبدیل کند. دوپامین انتقالدهندهی عصبی است که میتواند روی خلقوخو تأثیر بگذارد.
اما مقدار لوودوپا در دانههای باقلا متفاوت است. برای همین هم فواید آن ممکن است همیشه یکسان نباشد. برخی محققان اعتقاد دارند که مقدار زیاد لوودوپا در بدن باعث کمبود ویتامین B6 میشود. این کمبود خود میتواند باعث افسردگی شود.
برخی پزشکان میگویند اگر از داروهای مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز یا اختصارا MAIO برای درمان افسردگی استفاده میکنید، بهتر است باقلا نخورید. البته قبلا هم گفتیم که اگر به فاویسم مبتلا هستید، نباید باقلا بخورید.
بهعلاوه ممکن است برخی افراد به باقلا حساسیت داشته باشند. البته اگر باقلا را خوب بپزید ممکن است حساسیت شما علائم کمتری در بدن شما ایجاد کند.