کندر چیست و چه خواصی دارد؟ کُندر درخت بومی در هندوستان، آفریقا و عربستان سعودی است. از پوست درخت برخی گونههای کندر، نوعی صمغ تراوش میکند. مصرف خوراکی کندر برای بهبود آرتروز و کولیت روده توصیه میشود. از کندر برای کاهش مشکلات پوستی ناشی از پرتو درمانی در سرطان نیز استفاده میشود.
خواص کندر
صمغ کندر خواصی دارد که گاهی دور از انتظار و غافلگیرکننده به نظر میرسند و تا کسی خودش نیازموده باشد شاید نتواند وجود اینهمه خاصیت را یکجا و در یک ماده به ظاهر ساده، باور کند. اینکه چطور یک صمغ ساده میتواند اینهمه خاصیت داشته باشد را تنها میتوان اینگونه پاسخ داد: این، یکی از رموز آفرینش است.
1. بهبود کولیت روده
مصرف کندر در برخی افراد میتواند علائم کولیت زخمی را بهبود بدهد. در برخی افراد کندر بهخوبیِ داروی سولفاسالازین (داروی ضدالتهاب گوارشی) عمل میکند. براساس برخی مطالعات کندر میتواند کولیت زخمی را در ۷۰ تا ۸۲ درصد افراد تا حدی کاهش بدهد.
2. خواص کندر برای حافظه
کندر در تقویت مغز و هوش بسیار موثر بوده و از این رو از خواص کندر برای حافظه و تقویت آن استفاده میکنند. به کمک آن از میتوانید از بیماریهای مغزی مثل آلزایمر، پارکینسون و فراموشیهای کوتاه مدت می جلوگیری کنید و سلامت اعصاب خود را افزایش دهید. از خواص کندر برای حافظه میتوان برای افرادی که در سن بالا هستند و مستعد ابتلا به بیماریهای مربوط به سیستم عصبی هستند، استفاده نمود.
3. تقویتکننده حافظه
مصرف کندر میتواند قدرت حافظه را تقویت کند و به کسی که از ضعف حافظه و ضعف در به خاطرسپاری رنج میبرد کمک کند. ولی کندر چطور این کار را میکند؟ به نظر میرسد از طریق دفع بلغم. بله. کندر میتواند غلبه بلغم در بدن را که یکی از عوامل ضعف حافظه است از بین ببرد و ما را صاحب حافظهای قدرتمند نماید.
از طرف دیگر، مصرف کندر برای مبتلایان به آلزایمر هم که در معرض از دست دادن همیشگی حافظه هستند کمک میکند که جلوی پیشرفت بیماری را بگیرند و روند رشد بیماری را کند کنند.
برای استفاده بیشتر از فواید کندر در تقویت حافظه، میتوان آن را به صورت ناشتا و همراه با عسل یا مویز مصرف کرد.
4. روغن کندر برای رفع و کاهش مشکلات بینایی
روغن کندر را در اطراف چشم ها، گونه ها و استخوان های ابرو به مدت چند ماه بمالید. البته ممکن است باعث ایجاد اشک شود. اما در نهایت به تقویت بینایی کمک شایانی می کند. مالیدن یک قطره روغن کندر در کف دست ها و قرار دادن آنها روی چشم های باز به مدت پنج دقیقه در روز می تواند بسیاری از مشکلات مربوط به بینایی را حل و رفع کند.
5. آسم را بهبود می بخشد
طب سنتی قرن ها است که از کندر برای درمان برونشیت و آسم استفاده می کند.
تحقیقات نشان می دهد که ترکیبات کندر ممکن است از تولید لکوترین ها جلوگیری کند ، که باعث انقباض عضلات برونش در آسم می شود.
در یک مطالعه کوچک در افراد مبتلا به آسم ، 70٪ از شرکت کنندگان پس از دریافت 300 میلی گرم کندر سه بار در روز به مدت شش هفته ، بهبود علائم تنگی نفس و خس خس سینه را گزارش کردند.
به همین ترتیب ، دوز کندر روزانه 3 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن باعث بهبود ظرفیت ریه و کمک به کاهش حملات آسم در افراد مبتلا به آسم مزمن می شود.
6. کندر برای قلب مفید است
کندر، سطح کلسترول و تری گلیسیرید را پایین می آورد و آنها را کنترل می کند. این کار در برابر برخی مشکلات ناشی از کلسترول بالا مانند تصلب شرایین از قلب محافظت می کند.
7. کاهنده چربی و قند خون
تحقیقات نشان داده مصرف روزانه ۸۰۰ میلیگرم کندر بعد از هر وعده غذایی، به کاهش چربی خون کمک میکند و از این طریق بر روی کاهش میزان قند خون نیز اثر میگذارد. بنابراین کندر میتواند خوراکی خوبی برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ باشد.
8. مفید برای تومور مغزی
مطالعات اولیه نشان میدهند کندر برای مبتلایان به تومورهای مغزی مفید است. مصرف روزانه ۴۲۰۰ میلیگرم کندر میتواند اندازهی تومور مغزی را کاهش بدهد.
9. بهبود دیابت
یکی از خواص کندر، بهبود دیابت است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف روزانه ۸۰۰ میلیگرم کندر بعد از وعدهی غذایی، سطح قند خون و کلسترول را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود میدهد.
نحوهی عملکرد کندر
صمغ کندر محتوی ترکیباتی است که در کاهش التهابات و تقویت واکنشهای دستگاه ایمنی مؤثرند.
فواید دود دادن کندر
در بعضی خانهها، دود دادن کندر با اسپند یا بدون اسپند رواج دارد. بعضیها وقتی به فصل شیوع سرماخوردگیها نزدیک میشوند و با مشاهده نشانههایی مثل عطسه و آبریزش بینی، سریع چند دانه کندر دود میدهند و خودشان و سایر اعضای خانواده را در مقابل خطر سرماخوردگی، واکسینه میکنند.
دود کندر میتواند خونریزی بینی را هم بند بیاورد. پس در این مورد هم میشود استفادهاش کرد.
مضرات مصرف کندر
مطالعات نشان داده، علی رغم مفید بودن کندر، زنان باردار باید مراقبت کنند در دوران بارداری در مصرف کندر زیادهروی نکنند تا کودکشان دچار بیشفعالی نشود. در واقع برای بهرهگیری از فواید کندر در دوران بارداری، مصرف کندر در حدود یکماه و حداکثر تا سهماه، برای تقویت هوش و حافظه فرزند کفایت میکند و مصرف این مدت زمان هم باید بعد از ماه چهارم بارداری اتفاق بیفتد و نه قبل از آن.
مصرف کندر به دلیل طبع گرم و خشکی که دارد در گرممزاجها با احتیاط و در مقدار متعادل انجام شود. در غیر اینصورت باعث بروز سردرد و همچنین برخی بیماریها از جمله بعضی بیماریهای پوستی میشود.
زیادهروی در مصرف کندر میتواند باعث سوختن خلطهای خون و بلغم شود. از طرف دیگر، باعث ایجاد حالت تهوع، شکمدرد و بیاشتهایی گردد.