دندان پزشکی، علمی تخصصی است که وظیفه آن حفظ سلامت دهان و دندان است. وظیفه اصلی یک دندان پزشک تشخیص و درمان بیماری های مربوط به دهان و دندان است.
با توجه به ماهیت این رشته، دندان پزشکان معمولاً کسانی هستند که هم دانش، هوش و ذکاوت بالایی دارند و هم در کارهای عملی مهارت خوبی دارند. زیرا هرآنچه که به صورت تئوری و آزمایشگاهی به آن ها آموزش داده می شود قرار است در کارهای عملی مورد استفاده قرار گیرند.
البته نگران نباشید زیرا در دانشگاه برای افزایش دانش تئوری و مهارت های عملی شما برنامه های مختلفی در نظر گرفته شده است تا بتوانید دندانپزشکی ماهری شوید.
این رشته جزو 11 رشته ای است که طرح اجباری دارد و پس از فراغت از تحصیل باید طرح اجباری گذرانده شود.
کار عملی دندانپزشک مهمتر از سواد تئوری:
در پزشکی مخصوصا دوره عمومی درس خواندن دوره دانشجویی و تسلط کافی به مباحث کتاب ها در کنار کار بالینی مهم تر از دندانپزشکی است. اما در دندانپزشکی کار عملی و مهارت دست که بلد باشید روی دندان انجام بدهید از درس خواندن مهم تر است. یعنی اگر خیلی مطالب علمی بلد باشید و مطالعه زیادی داشته باشد ولی در کار عملی و دستی ضعیف باشید دندانپزشک خوبی نخواهید شد. دندانپزشکی مثل پزشکی نیست که با نسخه نوشتن هم شاید بتوانید درآمد داشته باشید، باید کار عملی انجام بدهید.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
امکان ادامه تحصیل فوق دکترا در رشتههای مختلف دندانپزشکی در ایران وجود دارد.
تعداد و عناوین واحدهای اصلی و اختصاصی:
طول دوره دندانپزشکی پنج سال است و درسهای آن در سه بخش: عمومی، پایه و اختصاصی برنامه ریزی شده است که از لحاظ نحوه تعلیم و تدریس، به درس های نظری عملی نظری، عملی تقسیم میشود.
دروس پایه دندانپزشکی
بستر ابتدایی و ضروری برای ورود به علم دندانپزشکی، گذراندن علوم پایه و عمومی می باشد که 43 واحد علوم پایه و 22 واحد دروس عمومی هستند. علوم پایه این رشته عبارتند از:
تشریح
بیوشیمی
فیزیولوژی
جنین شناسی
ایمنی شناسی
ژنتیک انسانی
فیزیک پزشکی
میکروب شناسی
روانشناسی عمومی
بافت شناسی انسانی
آسیب شناسی عمومی
درس های اختصاصی
درس های تخصصی در مورد درس هایی هستند که اطلاعات کافی در مورد رشته تخصصی را به دانشجو می آموزند و آن را با مفاهیم اصلی رشته آشنا می کنند تا آموزش های کافی رشته را ببیند باخته تخصصی که در رشته دندانپزشکی باید به دانشجویان آموخته شود عبارتند از:
کالبدشناسی و مرفولوژی دندان
زبان خارجی اختصاصی
جنین و بافتشناسی فک و دهان
آسیبشناسی دهان
ارتودنسی
اندودنتیکس
بیماریهای دهان و تشخیص
بیولوژی دهان
پریودنتولوژی
دندانپزشکی ترمیمی (پروتز متحرک پارسیل، پروتز ثابت، پروتز کامل)
جراحی دهان و فک و صورت
دندانپزشکی کودکان
رادیولوژی دهان
گوش و حلق و بینی
نظام پزشکی و طب قانونی
بهداشت عمومی و اکولوژی
بهداشت محیط زیست
دندانپزشکی مجتمعی
بیماریهای روانی
بیماریهای درونی
فارماکولوژی
بهداشت دهان و تغذیه
دندانپزشکی پیشگیری مواد دندانی و پایاننامه (رساله).
توانمندی های لازم برای موفقیت در رشته دندان پزشکی
برای این که دندان پزشک موفقی شوید، باید این ویژگی ها را داشته باشید:
1- آرام، پر تلاش، صبور، با دقت و خلاق باشید.
این ویژگی ها به شما کمک می کند بتوانید کارهای سخت را در دهان بیمار انجام دهید. زیرا انجام عمل ها و کار ابزار در دهان بیمار که فضای بسیار کوچکی است نیازمند دقت و خلاقیت است و همچنین برای کسب این مهارت نیاز دارید صبور و آرام و پرتلاش باشید.
2- شرایط جسمانی سالم.
دقت کنید دندانپزشکی شغلی است که اصطکاک بدنی بالایی دارد. شما باید پیشگیری های لازم برای جلوگیری از بروز بیماری هایی همچون آرتروز و دیسک کمر داشته باشید زیرا شغل شما ممکن است باعث شود این بیماری ها به سراغتان بیایند.
3-ارتباط اجتماعی بالا.
بسیاری از مردم ترس نا خودآگاهی از دندان درد و دندان پزشک و کلا پزشکی و درمان دارند، بنابراین شما به عنوان یک دندان پزشک باید بتوانید با برقراری ارتباط و ایجاد اعتماد بیمار را تحت کنترل بگیرید.
4-مهارت های عالی شناختی
به عنوان یک دندانپزشک باید بتوانید موقعیت های مختلف تجزیه و تحلیل کنید و نیاز های هر بیمار را به درستی شناسایی کنید.
شرایط قبولی در رشته دندان پزشکی
رشته دندانپزشکی جزو رشته های پرطرفدار در کنکور تجربی است و قبولی آن تنها از طریق شرکت در کنکور سراسری ممکن است. بنابراین توجه داشته باشید که ورود به این رشته بدون کنکور امکان پذیر نمی باشد.
این رشته هر ساله در دانشگاه های سراسری، آزاد و پردیس بین الملل ارائه می شود.
آینده شغلی، بازار کار، درآمد
در حال حاضر کشور ایران نزدیک به 12 هزار دندانپزشک دارد و هر سال 18 دانشکده دندانپزشکی بیش از هزار دندانپزشک را تربیت می کند. اما باید بدانیم که آیا برای تمامی افراد و تحصیلات موقعیت شغلی و بازار کار وجود دارد یا خیر. شاید چند سال قبل موقعیت شغلی دندانپزشکان خیلی بهتر بود اما در چند سال گذشته به دو دلیل این فرصت های شغلی محدودتر شده که یکی از آنها پیشرفت بهداشت در کشور است و حرکت و پیشرفت جمعی در جهت افزایش سطح بهداشت و مهار کردن بیماری ها باعث شده که مردم کمتر به بیماریهای دهان مبتلا شوند و کمتر به دندانپزشک مراجعه کنند و از سمت دیگر در چند سال اخیر تعداد دندانپزشکان نسبت به نرخ رشد جمعیت زیاد شده است و این به این معنی است که شکل سابق موقعیت شغلی برای دندانپزشکان وجود ندارد به این صورت که شاید در بعضی از نقاط برای هر دو هزار نفر یک دندانپزشک وجود داشته باشد.
نحوه پذیرش در رشته دندانپزشکی برای انتخاب رشته کنکور!
پذیرش رشته دندانپزشکی به صورت ناحیهای و بومی است. همه این ناحیهها در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش درج میشوند، اما با یک مثال بیشتر متوجه خواهید شد. شما سه استان یزد، چهارمحال و بختیاری و اصفهان را اگر در نظر بگیرید، این سه استان و شهرهای آن در یک ناحیه محسوب میشوند.
ظرفیتی که به رشتههای دارای پذیرش ناحیهای بومی اختصاص مییابد، به صورتی است که بعنوان مثال اگر دانشگاهی ظرفیتی معادل جذب 60 دانشجو داشته باشد، 30 نفر دختر خواهد بود و 30 نفر پسر، فقط 60 درصد از آن ناحیه پذیرفته خواهند شد و 40 درصد بقیه از آن ناحیه نخواهند بود. در واقع 36 نفر از 60 نفر بومی آن ناحیه و 24 نفر باقی مانده از نواحی دیگر خواهند بود.
رشته دندانپزشکی در کدام دانشگاهها ارائه میشود؟
همانطور که میدانید، بعد از رشته پزشکی، رشته دندانپزشکی دومین رشته پرطرفدار از رشتههای علوم تجربی است و هرساله داوطلبین بسیاری به رقابت با یکدیگر میپردازند تا صندلیهای رشتههای ناب و تاپ را از آن خود کنند. طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری علوم تجربی، پذیرش در رشته دندانپزشکی در دانشگاههای دولتی روزانه و پردیس خودگردان صورت میگیرد. ناگفته نماند که دانشگاه آزاد اسلامی نیز پذیرش در رشته دندان را امکانپذیر کرده است.