کراش داشتن را میتوان یک دوست داشتن مخفیانه دانست که مخصوص جنس، سن و موقعیت خاصی نیست. هرکسی در هرجایی میتواند روی شخص یا اشخاص دور یا نزدیک کراش داشته باشد. دوم اینکه این روزها واژه کراش اصالت خود را از دست داده است. در فضای مجازی مورد استفاده از کراش آنقدر تغییر یافته که هر کشش و علاقهای را کراش داشتن میگویند و حتی آن را به طرف اعلام میکنند! درصورتیکه کراش داشتن فقط تا زمانی اعتبار دارد که ناگفته باشد و طرف مقابل به آن پی نبرد، به محض گفتن و ابراز علاقه دیگر کراش داشتن بیمعنا میشود.
معنی کلمه کراش چیست؟
کراش در زبان عامیانه فارسی از کراش crush در زبان انگلیسی گرفته شده است. در فرهنگ غربی جمله معروف I have a crush on you در روابط عاطفی استفاده میشود. با توجه به ساختار این جمله پی میبریم کلمه کراش در جمله اسم است، با فعل have و حرف اضافه on استفاده میشود.
کراش داشتن نیز ترجمه have a crush است یعنی وقتی شما به کسی علاقهمند هستید، اما او نمیداند یا میداند، اما خودش را به نفهمیدن میزند.
در زبان فارسی ممکن است بهجای کراش داشتن از کراش زدن استفاده شود که معنی کراش داشتن با افراد متعدد را دارد و از توییتر آمده است.
یکی دیگر از اصطلاحاتی که در زبان جوانان متداول شده و ایرانیسازی کراش محسوب میشود، کراش کردن است و توجه داشتن را میرساند. بهطور مثال ممکن است حین صحبت بگویند: «فلانی به این حرفا کراش نمیکنه!» یعنی به این حرفها توجهی ندارد.
1. کراش دوستانه
گاهی پیش می آید که افراد از روی آگاهی یا ناآگاهی که نمی توان بر روی آن واژه عشق را گذاشت و تنها یک علاقه سطحی خواهد بود. روی دوست صمیمی یا همکار و یا حتی معلم های خود کراش دارند. کراش داشتن روی دوست یا معلم معمولا در دوران نــوجوانی بیشتر اتفاق می افتد. این کراش داشتن به هیچ طریقی کامل و عاشقانه نیست و از همین رو نمی توان آن را یک کراش عاشقانه نامید. نام کراش دوستانه بر آن داده اند زیرا در این نوع کراش علاقه شخص به ادامه ی دوستی با آن فرد منجر می شود و از همین رو وجود کراش دوستانه می تواند امری طبیعی و گذرا باشد و از احساس عمیق صحبت به میان نمی آورد.
2. کراش تحسین آمیز
این نوع کراش را می توان در بسیاری از موارد که فردی عاشق و دلبسته یک بازیگر مشهور می شود، مشاهده کرد. در این نوع کراش فرد به تحسین شخص مورد علاقه اش می پردازد و او را در هر زمینه ای به یک اسطوره تبدیل می کند. امروزه در احساس علاقه به بازیگران و سوپر استارهای سینما می توانیم این احساس تحسین برانگیز را ببینیم. در فضای مجازی از این افراد با القاب بسیار بزرگ یاد می شود به نحوی که از این افراد یک بت ساخته می شود. این نوع احساس و یا کراش دوام زیادی نمی آورد و به نوعی تاثیرات اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی و دنبال کردن بیش از حد افراد مشهور و توجه ویژه به آن ها است.
نه تنها در مورد سوپر استارها بلکه در مورد هر شخصی این علاقه به وجود می آید. در بسیاری از موارد افرادی که به درس اهمیت می دهند در دانشگاه از طرف جنس مخالف به یک شخصیت مجذوب کننده تبدیل می شوند و افراد زیادی بر روی آن ها کراش دارند اما باید بدانیم که این کراش یک کراش تحسین آمیز شناخته می شود زیرا این حس علاقه از روی تحسین می آید و از همین رو دوام زیادی نخواهد داشت. در بسیاری از این موارد زمانی که با شخصیت فرد آشنا می شویم این احساس علاقه می تواند ازبین رود زیرا به این نتیجه می رسیم که این فرد تنها از طرف عده زیادی تحسین شده و این امر نمی تواند عشق واقــعی باشد.
3. کراش هیجانی
این نوع کراش یک کراش موقت محسوب می شود. در بسیاری از موارد ما شاهد این موضوع هستیم که خودمان از روی هیجان به فردی دلبسته می شویم و این دلبستگی دوام زیادی نمی آورد. با کمی شناخت از صفات شخصیتی آن فرد و برخورد اندک با آن شخص می توانیم به این نتیجه برسیم که علاقه ما یک علاقه زودگذر و هیجانی بوده و از همین رو نمی تواند دوام زیادی داشته باشد. این نوع کراش امروزه در بسیاری از مواقع به سراغ انسان ها می آید. از آن جایی که فضای مجازی امروزه افراد را با ظواهری خاص و منحصر به فرد و مجذوب کننده نشان می دهد، از همین رو این احساس دلبستگی هیجانی و موقت در افراد به وجود می آید و سریع هم به پایان می رسد.
کافی است افراد کمی با شخصیت فرد دلخواهشان که بر او کراش دارند آشنا شوند، در آن لحظه قابل مشاهده است که این دلبستگی به پایان می رسد و یا اینکه سرد شده و به مرور کم رنگ می شود. بسیاری از احساسات علاقه و عشق که امروزه از آن ها صحبت می شود در این جایگاه قرار می گیرند. در واقع این عشق ها با عنوان عشق اشــتباه شناخته می شوند و هر احساسی را نمی توان عشق نامید. همین امر موجب شده است افراد در هر بازه ای از زمان به یک شخص جدید دلبسته شوند و از همین رو از آن جایی که این یک علاقه زود گذر است و از روی به اصطلاح عشق آتشین می آید، می تواند این آتش با سرعت کم رنگ تر شود و هیجان اولیه خود را از دست دهد.
4. کراش عاشقانه
این نوع کراش که با عنوان کراش عاشقانه شناخته می شود از اهمیت خاصی در برابر سایر انواع کراش بر خوردار است. به دلیل این که در این نوع کراش احساسات از نوع هیجانی و موقت نیستند و از همین رو این نوع کراش با دوام است و با توجه به آموزه های روانشناسی عشق یک احساس عشق حقیقی در انسان به وجود می آید. این نوع کراش صرفا به دلیل تحسین به وجود نیامده که با شناخت صفات شخصیتی فرد به پایان برسد و از همین رو یک احساس با دوام خواهد بود. این نوع کراش که با عنوان کراش عاشقانه شناخته می شود، احساسات عشق را در خود دارد از جمله تپش قلب در هنگام رویارویی با معشوق، احساس لکنت زبان هنگام گفت و گو با معشوق و از این قبیل نشانه ها را با خود همراه دارد.
دوام کراش عاشقانه به مراتب بیشتر از سایر انواع کراش است. به همین دلیل می توان گفت یک احساس واقعی را فرد در زندگی در پیش گرفته است. این نوع کراش می تواند موجب شود فرد بخواهد برای بیان احساساتش با معشوقه خود برنامه ریزی کند و بخواهد او را از احساساتش با خبر سازد. از همین رو کراش عاشقانه می تواند بهترین نوع کراش باشد و خبر از یک عشق واقعی بدهد.
کراش با عاشقی چه تفاوتی دارد؟
با توجه به اینکه یکی از انواع کراش، عاشقانه است. ممکن است تصور شود کراش را میتوان در زیرمجموعه انواع عشق قرار داد یا اینکه کراش عشق یک طرفه است به شرط بیخبر بودن معشوق. این یکی از تعاریف کراش است، اما لزوماً عشق یکطرفه نیست بلکه یکطرف عاشق است و طرف دیگر مخفیانه عشق میورزد.
به عنوان مثال در داستان لیلی و مجنون، مجنون عاشق لیلی بوده و آوازه عشق او جهانگیر شده بود.
اگر بخواهیم امروزیتر بگوییم کراش داشتن را شبیه like میدانند که هنوز به love نرسیده است. مهم این است که عشق در مراحل اولیه و وقتی هنوز شناخت کافی وجود ندارد نوعی کراش است و با تعامل و شروع رابطه جدید تغییر اسم میدهد.
متأسفانه این روزها گاهی برای عشق به هر مخاطب خاص از جمله دوست دختر، دوست پسر، نامزد و در مورد جوانترها حتی زن و شوهر برای ابراز علاقه و محبت اصطلاح کراش داشتن را بهکار میبرند که از لحاظ معنایی اشتباه است و کراش کاملاً با علاقه داشتن فرق دارد.