در منزل و بدون توجه به آب و هوا و رطوبت می توان قارچ پرورش داد. پس اگر شما هم در منزل خود جای مناسبی برای کشت دارید بهتر است از همین حالا برای افزایش درآمد خود اقدام کنید.
بهترین موقع برای پرورش قارچ در خانه بین ماه های مهر تا آذر است ولی چنانچه امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش وجود داشته باشد می توان پرورش قارچ را در ماه های دیگر سال تعمیم داد.
آموزش پرورش قارچ در منزل برای افراد تازه کار
آموزش پرورش قارچ در منزل شامل نکاتی است که باید آنها را به ترتیب یاد بگیرید و پیاده سازی کنید و مطمئن باشید تا زمانی که شروع به پرورش قارچ در خانه نکنید آموزش به تنهایی هیچ کمکی به شما نخواهد کرد و حتما باید تجربه کردن در کنار آموزش دیدن قرار بگیرد.
بنابراین اول باید نوع قارچی که قصد پرورش آن را دارید انتخاب کنید. برای اینکار چند نکته را در نظر می گیریم،نکاتی مثل طعم ،مزه و خواص دارویی آن و … طبیعتا هر نوع قارچی را که خودتان بیشتر در منزل استفاده می کنید و از آن لذت می برید، باید برای پرورش در خانه هم انتخاب کنید ، اما بعضی اوقات بخاطر خواص دارویی یک قارچ و پر طرفدار بودن آن برای درمان بیماری ها می شود آن را پرورش داد.
آموزش پرورش قارچ در منزل
در پرورش قارچ در منزل اولین چیزی که بررسی می شود مشخص کردن نوع قارچ است. اینکه می خواهید پرورش قارچ صدفی داشته باشید یا قارچ دکمه ای سفید و یا قارچ شیتاکه، هر یک شرایط خاص خود را دارد. قارچ های صدفی معمولاً در بستر کاه و پوشال اجرا می شود و قارچ های شیتاکه در پوشال های خشک درختان بهتر به عمل می آیند. مراحل پرورش قارچ در منزل بسیار آسان است و نیاز به تجهیزات زیادی ندارد.
موضوع دیگری که در پرورش قارچ در منزل باید به شما بگوییم اینکه زمان مناسب برای کاشت قارچ بسیار مهم است و بین ماه های مهر تا آذر صورت می گیرد در صورتی که امکانات تهویه هوا فراهم باشد درجه حرارت محل پرورش نیز مناسب باشد می توان گفت که قارچ در ماه های دیگر سال نیز کشت و پرورش داده می شود. پرورش قارچ شرایط خاص خود را دارد و باید در محیط تاریک پرورش داده شود.
برای پرورش قارچ در منزل نیاز به یک سالن دارید که بسته به میزان تولید قارچ اندازه آن متفاوت است. مثلاً اگر بخواهید ۵ تن قارچ پرورش دهید نیاز به یک سالن چهل متری دارید و عایق کاری سالن نیز مطرح بوده و باید از اتلاف گرما و سرما جلوگیری صورت بگیرد. قفسه بندی و آماده سازی و نصب تجهیزات در این زمینه اهمیت زیادی دارد و باید مدنظر قرار بگیرد.
در صورتی که قصد شما اجرای یک سالن ۵ تنی باشد نیاز به ۵ تن کمپوست دارید و البته که برداشت شما بیش از یک تن خواهد بود که سودآوری خوبی را شامل می شود. آموزش پرورش قارچ در وسعت بالا یک سری فنون دارد که باید بررسی کنید.
تاریخچه پرورش قارچ
مصرف قارچ از دوران پیش از تاریخ و احتمالاً در دوره شکار شروع شده ولی کشت قارچ تا سال های زیادی مرسوم نبوده است. در ابتدا قارچ ها تنها از راه جمع آوری در طبیعت به دست می آمدند و هیچ گونه ای از قارچ زیر کشت قرار نداشت. حتی امروزه تنها گونه هایی محدود از قارچ قابل کشت در شرایط گلخانه ای هستند و بسیاری از قارچ های خوراکی همواره به طور مستقیم از طبیعت برداشت می شوند.
مصری ها قارچ را گیاه جاودانگی می دانستند و تنها فراعنه اجازه خوردن قارچ را داشتند. رومی های باستان قارچ را غذای خدایان لقب داده اند ولی این روزها همه مردم می توانند قارچ خوراکی را در غذای روزانه مصرف کنند. امروزه انواع قارچ صدفی و قارچ دکمه ای در آشپزخانه های ایرانی هم راه پیدا کرده اند.
در سال ۱۹۰۳ کشت ترافل جمع آوری شده از زیر درختان بلوط آغاز شد. پیش از این و تا پایان جنگ جهانی دوم، قارچ ترافل تنها از طبیعت جمع آوری می شد. کشت این نوع قارچ به صورت معمول ممکن نیست و قارچ همزیستی خوبی با ریشه های درختان بلوط دارد. در سال ۱۹۷۲ تلاش های زیادی برای پرورش قارچ در مزارع و بقایای درختان بلوط انجام شد که در ابتدا موفقیت آمیز نبود.
شرایط سالن پرورش قارچ
معمولاً اکثر سالن های پرورش خانگی قارچ، بخشی از منزل مسکونی مانند طبقه زیرین ساختمان، زیرزمین، یک واحد مجزای آپارتمان، پارکینگ ساختمان و یا … می باشد.
ما باید فضایی انتخاب کنیم که با انتخاب کوچکترین فضا، بتوانیم بیشترین قفسه بندی را داشته باشیم، دسترسی ها کامل باشد یعنی از یک طرف بسته نباشد، یا حداقل راهرو وجود داشته باشد که در زمان های پر کردن، تخلیه و برداشت با مشکلی مواجه نشویم و سطح دسترسی به تمامی طبقات وجود داشته باشد.
حداقل ارتفاعی که برای یک سالن پرورش کوچک می توان در نظر گرفت، ۳ متر می باشد و کمتر از آن کار را بسیار مشکل می کند.
در سالن هایی پرورش خانگی بدلیل استاندارد نبودن تجهیزات و سختی ایجاد شرایط محیطی مناسب جهت رشد قارچ ها، وجود پیش سالن ضروری است.
پیش سالن به اتاق کوچکی گفته می شود که قبل از ورود به سالن اصلی قرار می گیرد. در پیش سالن دستگاه های هواساز و یا رطوبت ساز، وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار می گیرد. در واقع ما در پیش سالن هوای مناسب و مطلوب رشد قارچ ها را فراهم کرده و سپس به سالن اصلی می فرستیم و در صورت ایجاد شرایط محیطی نامطلوب در پیش سالن، از خسارت اقتصادی در سالن اصلی جلوگیری می کنیم.