مربای توت فرنگی یکی از انواع مرباهای بسیار خوشمزه و محبوب در سراسر جهان است که مانند دیگر مرباها معمولا به عنوان صبحانه سرو می شود. این مربای خوشمزه یک مربای فصلی است و بهتر است در فصل بهار و تابستان که توت فرنگی محلی در بازار موجود است، آنرا درست کنید. البته با توت فرنگی گل خانه ای هم می شود این مربای خوشرنگ را درست کرد، ولی کیفیت مربای توت فرنگی با توت فرنگی محلی بسیار بالاتر است و باعث می شود مربا علاوه بر اینکه عطر و طعم بهتری داشته باشد، خوشرنگ تر نیز شود.
مواد لازم برای تهیه مربا توت فرنگی
•توت فرنگی یک کیلو
•شکر۷۵۰ گرم
•لیمو تازه (آب گرفته شده)یک عدد
•کره کاله خرید آنلاینیک قاشق چایخوری (اختیاری)
مرحله اول
با یک دستمال نرم و نمدار توتفرنگیها را تمیز کنید. برای سالم ماندن توتفرنگیهای مربایتان بهتر است آنها را با آب نشویید و تنها به آرامی تمیزشان کنید. سپس با یک چاقوی تیز قسمت برگ را بیرون بیاورید. اگر توت فرنگیهایتان درشت هستند، میتوانید آنها را نصف کنید. اما اگر نظر ما را بخواهید، مربای توت فرنگی سالم اشتها آورتر است. شما میتوانید پارافه توت فرنگی یا شیر برنج توتفرنگی را با میوه تازه آماده کنید، اما مطمئن باشید که اضافه کردن مربای توتفرنگی به جای میوه تازه هم به این دسرها طعمی خوشایند میدهد.
اگر میخواهید با طرز تهیه مربا توت فرنگی که برایتان آماده کردهایم کار را شروع کنید، ابتدا توت فرنگیها را در یک قابلمه بریزید و لابهلای هر لایه توت فرنگی، مقداری شکر بپاشید. سپس ظرف را برای ۱۲ ساعت در دمای متعادل اتاق قرار دهید تا شکر آب شود و به خرد توتها برود.
مرحله دوم
شیشههایی که برای ظرف کردن مربا آماده کردهاید را در فر روشن بگذارید تا ضدعفونی شوند. در همین فاصله قابلمه توتفرنگی را روی حرارت بگذارید و آب لیمو را هم به آن اضافه کنید. اگر در جریان پخت مقداری شکر به دیواره قابلمه چسبیده بود، به آرامی شکرها را جدا کنید.
وقتی که شکرها آب شدند، کمی حرارت را بیشتر کنید تا مربایتان آرام آرام قُل بزند. البته یادتان نرود که قبل از جوشیدن مربا توت فرنگی، باید شکرها بهطور کامل آب شده باشند، وگرنه روی مربایلتان بلورهای شکر ظاهر خواهد شد. در زمان جوشیدن مربا، کف روی آن را با قاشق بگیرید. البته این کار را فقط یکبار و با دقت انجام دهید.
مرحله سوم
بعد از به جوش آمدن مربای توت فرنگی، پنج تا ۱۰ دقیقه برای پختن توتفرنگیها صبر کنید. وقتی دمای شیره مربا به ۱۰۵ درجه سانتیگراد رسید، قابلمه را از روی حرارت بردارید. اگر دماسنج ندارید، یک قاشق از آب مربا را در یک نعلبکی سرد بریزید و ۳۰ ثانیه برای خنک شدنش صبر کنید. اگر بعد از این مدت شیره مربا به غلظت دلخواهتان رسیده بود و مثل آب از روی انگشتانتان سرازیر نشد، مربای شما آماده شده است. در غیر این صورت برای حدود دو دقیقه دیگر به پخت ادامه دهید تا شیر غلیظتر شود.
مرحله چهارم
یک قاشق غذاخوری کره پاستوریزه را آب کنید و روی مربا بریزید. با این کار باقیمانده کف مربا از بین خواهد رفت. سپس مربا توت فرنگی را در شیشههای گرم بریزید و درشان را ببندید. شیشههای مربا را میتوانید برای یکسال در فریزر نگهدارید و هر شیشه را میتوانید برای ماهها در یخچال نگهداری کنید. مربای توت فرنگی شما آماده است و میتوانید آن را همراه با کره و نان داغ و یک فنجان چای برای صبحانه نوش جان کنید.
نکاتی برای تهیه ی مربا توت فرنگی:
• برای پختن مربای توت فرنگی از قابلمه لعابی در ابعاد و اندازه مناسب استفاده کنید.
• مهمترین نکته در پخت مربا، قوام آمدن شربت آن است که باید به آن دقت کنید.
• از توت فرنگی های سفت، ریز و بدون لک برای تهیه مربا استفاده کنید تا هنگام پخت مربا توت ها له نشوند و ظاهرخود را از دست ندهند.
• توت فرنگی های درشت را برای تهیه مربا خرد کنید. تا هم زمان پخت مربا کوتاه تر شود و هم رنگ مربا در اثر جوشیدن زیاد تیره نشود.
• درب قابلمه ی مربا را از اول تا آخر پخت نبندید تا رنگ مربا تغییر نکند.
• حتما کف مربا را هنگام پخت بگیرید، تا مربای شما خوش رنگ شود.
• می توانید از دارچین ،هل، وانیل و زعفران برای خوش عطر شدن مربا استفاده کنید. هرچند طعم توت فرنگی به تنهایی عطر مربا را منحصر به فرد می کند.
نکات مربوط به توت فرنگی
توت فرنگیهای ریز را بهصورت درسته برای مربا استفاده کنید؛ اما توت فرنگیهای درشت را از وسط به دو قسمت تقسیم کنید. توجه داشته باشید که برای تهیه یک مربای مجلسی بهتر است که اندازه توت فرنگیها یکدست باشد؛ زیرا اگر آنها را بهصورت کامل و نصفه با هم مخلوط کنید، مربا ظاهر زشتی پیدا میکند.
توت فرنگیهای متوسط، بهترین اندازه برای درست کردن مربا هستند.
زمان پخت توت فرنگیهای درشت، کوتاهتر است و به همین علت، رنگ مربای شما تیره نمیشود.
برای تهیه یک مربای توت فرنگی مجلسی، باید توت فرنگیهای سفت و بدون لکه را در زمان خرید انتخاب کنید. توجه داشته باشید که توت فرنگیهای له شده برای مربا مناسب نیستند.
از توت فرنگیهای محلی برای تهیه مربای توت فرنگی خوشرنگ استفاده کنید. توت فرنگیهای گلخانهای اصلا خوشمزه نیستند و صرفا برای تزئین کاربرد دارند.
برگ توت فرنگی را با یک چاقوی تیز جدا کنید.
توت فرنگیها را پس از شستشوی کامل با یک حوله یا دستمال مخصوص خشک کنید و سپس در آبکش بگذارید؛ زیرا اگر توت فرنگیها بهصورت خیس در آبکش بمانند، آب به داخل آنها نفوذ میکند و مزه توت فرنگیها عوض میشود.
نکات مربوط به خوشرنگ شدن مربای توت فرنگی
اگر کف روی مربا را بهصورت کامل نگیرید، مربای شما کدر میشود.
مربای توت فرنگی را در قابلمه لعابی درست کنید تا مربای شما خوشرنگ شود. توجه کنید که تمام مرباها به غیر از مربای به که بهتر است در ظرف مسی پخته شود، باید در قابلمه لعابی درست شوند تا رنگی زیبا داشته باشند.
اگر شیره مربا بیشتر از ۳۰ دقیقه بجوشد، رنگ آن تیره میشود.
درب قابلمه را از ابتدا تا انتهای پخت نبندید؛ زیرا در غیر این صورت، رنگ مربا عوض میشود.
برخی افراد کف مربا را در حین جوشیدن میگیرند تا مربا خوشرنگتر شود؛ اما شما میتوانید طبق طرز تهیه در این مقاله عمل کنید و کف را پس از پخت مربا بگیرید.
نگهداری طولانی مدت
اگر مقدار زیادی مربا درست کرده اید حتما مقداری که نمی خواهید فعلا استفاده کنید را فریز کنید تا سالم و تازه بماند. با این روش مربای شما تا یک سال سالم می ماند. برای هر بار مصرف ۳۰ دقیقه زودتر مربای فریز شده را از یخچال خارج کنید تا درمای محیط یخش باز شود.