شیره انگور که در طب سنتی به آن دبس یا دوشاب نیز میگویند از فراوردههای آب انگور تهیه میشود و مثل شربت غلیظ است. شیره انگور دارای طبیعت گرم و تر است و استفاده آن برای اکثر افراد مفید است. در نوع صنعتی شیره انگور آن را از انگورهای نامرغوب و در شهرهایی که برداشت انگور در آنها صورت میگیرد، تهیه میکنند. اما در نوع سنتی شیره انگور را از انگورهای شیرین و خوش طعم تهیه میکنند.
فواید شیره انگور
شیره انگور برای سلامتی انسان بسیار مهم هست. از بهترین خواص شیره انگور میتوان به خاصیت آنتی اکسیدانی آن اشاره کرد که از تشکیل سلولهای سرطانی در بدن جلوگیری میکند.
مطالعات نشان داده است که آب انگور، خون موجود در بدن را رقیق میکند. این خاصیت شیره انگور همچنین برای جلوگیری از حمله قلبی آشکار شده است.
شیره انگور به لطف موادی که در آن وجود دارد خطر سرطان و حمله قلبی را کاهش میدهد، بدن را در برابر بیماریها محافظت میکند و از تشکیل بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. فواید شیره انگور برای انسان به همین موارد ختم نمیشود.
خاصیت آنتی اکسیدانی شیره انگور از نظر زیبایی نیز بسیار موثر است. از پیری پوست جلوگیری میکند. به همین دلیل، شیره انگور به خصوص در بین خانمها زیاد مصرف میشود. این ویژگی آن را به عنوان یک ماده طبیعی زیبایی تبدیل کرده است.
قند موجود در شیره انگور، یک قند طبیعی است. این قند طبیعی خیلی سریع در بدن حل شده و بنابراین انرژی بدن را تامین میکند. این خاصیت شیره انگور آن را به منبع خوبی از انرژی تبدیل کرده است.
شیره انگور و درمان کمخونی
کمخونی بیماری است که اغلب افراد بهویژه خانمها به دلیل رژیم غذایی ناسالم گرفتار آن میشوند. شیره انگور حاوی آهن و ویتامین B۱۲ است که با بالا بردن سطح گلبول قرمز در بدن نقش بسیار مؤثری را در خونسازی ایفا میکند و یک درمان مؤثر برای رفع کمخونی است. این ماده غذایی حدود یکسوم از نیاز روزانهی بدن به آهن را تأمین میکند. برای استفاده از شیره انگور بهمنظور درمان کمخونی بهتر است هرروز صبح، یک الی دو قاشق غذاخوری از این شیره مصرف شود، این کار باعث افزایش تولید آهن در بدن میشود و از بروز کمخونی پیشگیری میکند.
پیشگیری از سرطان با مصرف شیره انگور
شیره انگور دارای آنتیاکسیدانهای متنوع و بسیار قوی است. این آنتیاکسیدانها با پیچیدن به دور سلولهای بدن، از سرطانی شدن آنها توسط رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند. آنتیاکسیدانها محرک ترشح بیشتر گلبول سفید نیز هستند. عامل افزایش سطح گلبول سفید در بدن به همراه وجود مواد معدنی حیاتی مانند پتاسیم و آهن در این شیره گیاهی موجب بالا رفتن ایمنی بدن میشود و بدن را در برابر بیماریها محافظت میکند.
خواص شیره انگور برای دوران بارداری
وجود مواد مغذی زیاد در شیره انگور، باعث تقویت قوای جسمانی زنان کمبنیه بهخصوص در زمان بارداری میشود و به رشد بهتر جنین کمک میکند. در این خوراکی شیرین ترکیباتی ازجمله فسفر، کلسیم، منیزیم و ویتامین K وجود دارد که برای بالا بردن تراکم استخوانها عالی هستند. ازاینرو مصرف آن در زمان بارداری برای جبران کمبود کلسیم توصیه میشود. مادرانی که در معرض ابتلاء به دیابت دوران بارداری هستند نباید در مصرف شیره انگور زیادهروی کنند همچنین مصرف آن به افرادی که قبل از بارداری به دیابت مبتلا بودند توصیه نمیشود.
خواص شیره انگور برای چاقی
افراد کمبنیه و لاغر میتوانند از شیره انگور برای چاق شدن و تأمین انرژی بدن خود استفاده کنند. این شیره به دلیل داشتن کالری بسیار زیاد باعث چاقی میشود به همین علت مصرف زیاد آن به افراد چاق یا کمتحرک توصیه نمیشود. این افراد نباید از مخلوط شیره انگور با شیر یا چای استفاده کنند چون باعث ایجاد چربی اضافه در بدنشان و اضافهوزن بیشتر میشود؛ بهعبارتدیگر، مواد غذایی که به همراه شیره انگور مصرف میشوند، میتوانند در اثرگذاری آن بر وزن بدن تأثیرگذار باشند.
خواص شیره انگور از نظر طب سنتی
1- از فواید دوشاب، غلیظ کردن شیر مادر است، به همین دلیل اگر شیر مادری رقیق باشد، می تواند در کنار بقیه درمان ها شیره انگور را مصرف کند.
2- مولد خون صالح (خون سالم و طبیعی و بدون مواد زائد) است. اگر از ضعف عمومی بدن رنج می برید یا مبتلا به کم خونی هستید می توانید شیره انگور را در برنامه غذایی خود بگنجانید. با توجه به اینکه شیره انگور خونساز بوده و مقوی بدن است، افرادی که ضعف عمومی دارند یا مبتلا به کم خونی هستند، می توانند شیره انگور را همراه شیربرنج یا سمنو بخورند یا به صورت شربت، سرکه شیره استفاده کنند.
3- افزایش دهنده وزن بدن است. از دیگر فواید این خوراکی شیرین، افزایش حجم عضلات است. به همین دلیل است که ترکیب شیره انگور و ارده کنجد را به کسانی که کارهای سنگین انجام می دهند یا ورزشکار هستند، توصیه می کنند چراکه علاوه بر مقوی بودن، باعث افزایش حجم عضلات می شود.
4- یکی دیگر از خواص شیره انگور بازکنندگی گرفتگی هاست و از این رو برای اینکه در مجاری کبد، انسداد ایجاد نشود، می توان شیره انگور را همراه با سرکه انگور مصرف کرد.
5- یکی از خواص شیره انگور اثر ضدالتهابی و نرم کنندگی در ناحیه حلق است، به همین دلیل افرادی که به خصوص در فصول سرد سال دچار التهاب حلق می شوند و به دنبال آن سرفه می کنند، توصیه می شود که از غرغره شیره انگور با آب استفاده کنند.
6- درمان کننده ی صرع، کهیر، سرفه مزمن، تپش قلب، لاغری مفرط ، ضعف احشا و یرقان است.
7- برای بیماری های طحال، افسردگی و غضب مفید است.
8- برای روان کردن ادرار نیز از آن استفاده می شود.
نتیجه
همانطور که گفته شد، انگور میوهای پرخاصیت است که در طب سنتی بر استفاده از آن تاکید شده است. در این مقاله نه تنها از خواص انگور نکاتی گفته شد، بلکه شما میتوانید طرز تهیه شیره انگور در طب اسلامی را آموزش ببینید. امیدوارم استفاده از این مقاله برای شما مفید بوده باشد.