نیکولا تسلا (Nikola Tesla) اغلب به عنوان یکی از مهمترین مخترعین تاریخ شناخته میشود، کسی که به خاطر اکتشافات خود در زمینه برق از زمان خود جلوتر بود و امروز نیز همچنان بر فناوری تأثیر میگذارد. با وجود دستاوردهای زیاد تسلا با بیپولی و فقر درگذشت، دستاوردهایی که میتوانستند بیش از یک قرن کسب درآمد کنند.
نابغهای که دنیا را متحول کرد و اکنون نامش با یک واحد برقی به نام تسلا گرامی داشته میشود، در سالن مشاهیر و مخترعان، خیابانها و مجسمهها از او یاد میشود و حتی یک جایزه مهندسی معتبر به نام خود دارد، اما او در زندگی همیشه موفق نبود. تسلا به خاطر اختراعات و نظریات خود که برای بسیاری از افراد زمان خود قابل درک نبود، لقب دانشمند دیوانه گرفته بود.
نیکولا تسلا ۱۰ جولای ۱۸۵۶ در روستای اسمیلیان، واقع در امپراتوری اتریش _ مجارستان (کرواسی امروز) به دنیا آمد. پدر وی میلوتین تسلا، کشیش ارتدکس و مادرش دوکا ماندیک، مخترع لوازم خانگی بود. وی چهارمین فرزند خانواده بود و دارای سه خواهر به نامهای ملیکا، آنجلینا و ماریکا و یک برادر بزرگتر به نام دن بود که در سن پنج سالگی در سانحه سوارکاری کشته شد.
تسلا حافظه و تواناییهای خلاقانه خود را مدیون صفات ژنتیکی و رفتارهای مادرش میدانست. وی در سال ۱۸۶۱ تحصیل در دبستان سمیلجان را شروع کرد و در آنجا به تحصیل آلمانی، ریاضی و دینی پرداخت. در سال ۱۸۶۲ خانواده تسلا به نزدیکی گسپیچ نقل مکان کردند جایی که پدر تسلا به عنوان کشیش مشغول به کار بود.
زندگی خصوصی نیکولا تسلا
نکته قابل توجه در زندگی شخصی تسلا این است که وی هیچ گاه ازدواج نکرد و یک دوستی بسیار نزدیک با مارک توین داشته است. نیکولا تسلا بسیار کم خواب بود به گونه ای که خودش گفته بود هرگز بیشتر از ۲ ساعت نخوابیده است!
تسلا به گیاهخواری علاقه فراوانی داشت و رژیم غذایی خود را به نان، آب، شیر، عسل و سبزیجات محدود کرده بود. او دچار اختلال وسواسی جبری شده بود و به کبوترهای پارک مرکزی نیویورک، بسیار علاقه مند بود؛ و یکی از سرگرمی های تسلا نجات کبوترها و مراقب از پرندگان آسیب دیده بود.
وی همیشه عقیده داشت که می شود الکتریسیته را به صورت بی سیم انتقال داد ولی ضمن تلاش بسیاری که در این راه کرد هیچ گاه نتوانست به موفقیت دست یابد.
تحصیلات
پس از تحصیل در «Realschule» در آلمان، انستیتوی پلی تکنیک در گراس اتریش و دانشگاه پراگ در دهه ۱۸۷۰، تسلا به بوداپست نقل مکان کرد، جایی که برای مدتی در مرکز تبادل تلفنی مشغول به کار شد. در همین مدت اقامت در بوداپست بود که ایدهی اولیهی تولید موتور القایی به ذهن نیکولا رسید، اما بعد از سالها تلاش برای جلب توجه به اختراع خود و عدم موفقیت، تسلا در ۲۸ سالگی تصمیم گرفت اروپا را به مقصد امریکا ترک کند.
از کار برای ادیسون تا مهاجرت به آمریکا
نیکولا تسلا در سال ۱۸۸۱ به شهر بوداپست رفت و برای مرکز تلفن و تلگراف این شهر کار کرد. او پس از آغاز به کار این شرکت، به عنوان مدیر برق مشغول به کار شد. او در این مرکز تجهیزات مهم و زیادی را ایجاد کرد و به نظر میرسد مرکز تلفن و تلگراف بوداپست، او را از روزهای سخت پس از مرگ پدرش دور کرد و به سکوی پرتابی برای او تبدیل شد.
او یک سال بعد بعد به پاریس رفت و در شرکت بینقارهای ادیسون مشغول به کار شد. در این شرکت او کارش را به صورت جدی روی موتورهای برقی آغاز کرد. شرکت بینقارهای ادیسون بخشهای مختلفی داشت و نیکولا تسلا در بخش Société Electrique Edison که وظیفهاش تامین و تجهیز سیستمهای روشنایی خیابانهای حومه پاریس بود کار میکرد.
دانش و هوش بالای تسلا در این شرکت بر هیچ کسی پوشیده نبود و مدیران شرکت او را برای انجام ماموریتهایی، به دیگر شهرهای اروپا میفرستادند. در نهایت نیز عملکرد خوب او باعث شد به ایالات متحده برود و با یکی از بزرگترین همکاران و البته رقبایش آشنا شود.
اولین اقدام انفرادی
در سال 1885، تسلا بودجه ای را برای شرکت نور الکتریکی دریافت کرد و سرمایه گذاران او مأموریت یافتند تا روشنایی قوس الکتریکی را ایجاد کنند. با این وجود ، تسلا پس از موفقیت در انجام این کار مجبور به خارج شدن از فعالیت شد و برای امرار معاش مجبور شد برای مدتی به عنوان کارگر دستی کار کند.
2 سال بعد به علت دریافت بودجه برای شرکت جدید تسلا الکتریک، شانس به او روی آورد.
ارتباط تسلا با فرازمینیها
به عقیده بسیاری، تسلا ذهنی مافوق بشر داشت و نابغهای خلاق بود و به عقیده برخی به دلیل تفکرات عجیب و مرموزش او را دیوانه میخواندند. در یاداشتهایی تسلا درمورد ارتباط تله پاتیک با فرازمینیها گفته است. دفترچه یادداشت تسلا شامل طرحهایی عجیب و بلندپروازانه است که بسیاری از آنها یا به شکل راز باقی ماندهاند یا فراتر از علم فعلی بشر است.
مدتی قبل اسنادی از طریق FBI اطلاعاتی درباره تسلا را منتشر کرد. در این اطلاعات نامهای خطاب به مارگارت استرون وجود داشت که در آن نامه به وی مأموریت داده شد که کتابی در رابطه با زندگی تسلا بنویسد. در این کتاب دستیاران تسلا مدعی شدند وی دستگاه نیمه تمامی برای برقراری ارتباط با فرازمینیها داشته است که بعد از مرگش تکمیل کردهاند.
دستیاران تسلا در سال ۱۹۵۰ میلادی موفق به برقراری ارتباط با فرازمینیها شدند. فرازمینیها به دستیاران تسلا گفتند وی از سیاره ونوس آمده و در سال ۱۸۵۶ میلادی به یک خانواده زمینی سپرده شده است، البته به نظر میآید خود FBI این ادعاها را چندان جدی نگرفته است.
زندگی شخصی
نیکولا تسلا فردی منظم، سختکوش و البته تنها بود. او ساعتهای زیادی را به کار اختصاص میداد و زمان غذا خوردن، ورزش کردن و کار او بسیار دقیق و حساب شده بود. او به ظاهر خود اهمیت زیادی میداد و از جمله باوقارترین دانشمندان زمان خود بود.
حافظهی نیکولا تسلا بسیار قوی بود. او کتابهای زیادی میخواند و آنها را بهطور کامل حفظ میکرد. او حافظهی تصویری دقیقی نیز داشت و تنها با شنیدن نام یک جسم، جزئیات آن را به خوبی به یاد میآورد. تسلا به ۸ زبان زندهی دنیا از جمله صربستانی، چک، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، مجارستانی، ایتالیایی و زبان لاتین مسلط بود.
نیکولا تسلا هیچگاه ازدواج نکرد. او در جایی عنوان کرده بود که تصور میکند شخصیتش برای یک زن ارزشی ندارد. او در بسیاری از مواقع به عنوان مدافع حقوق زنان شناخته شده و البته انتقادهایی در مورد تلاش زنان برای انجام رفتارهای مردانه داشته است. از نظر او زنان در تلاش برای افزایش قدرت خود، در حال تبدیل شدن به مردان بودهاند. در سالهای پایانی عمر تسلا عنوان کرده بود که ازدواج نکردن یکی از بزرگترین فداکاریهای او برای کارش بوده است.
مرگ نیکولا تسلا
تسلا توانست ثروت بسیاری به دست آورد، ولی کل آن را صرف پژوهش های علمی می کرد و در حالی که با بدهکاری و فقر دست و پنجه نرم می کرد، سرانجام در تاریخ هفتم ژانویه ۱۹۴۳ میلادی و در سن ۸۶ سالگی در اتاقک هتلی در شهر نیویورک از دنیا رفت.