سکسکه در بزرگسالان می تواند به دلایل مختلفی، از جمله خوردن حجم زیادی از غذا، سریع غذا خوردن، جویدن آدامس و یا نوشیدن نوشابه به وجود آید. سكسكه نوزاد یک عارضه کاملا غیر ارادی است و با سیستم های عصبی خودکار بدن که ضربان قلب و سایر فعالیت های غیر ارادی را کنترل می کنند، در ارتباط می باشد. نوزادان تازه متولد شده نیز درست مانند ما ممکن است دچار سکسکه شوند. بروز سکسکه در نوزادان تازه متولد شده و کوچکتر از یک سال عادی است اما شاید والدین علاقه مند باشند بدانند که علت سکسکه در نوزادان چیست؟
1. تغذیه بیش از حد : اگر نوزاد شما بیش از حد غذا بخورد (چه به صورت شیر مادر و چه به صورت شیر خشک) دچار نفخ شکم می شود. ورم معده به دیافراگم فشار می آورد و سبب بزرگ شدن آن در داخل حفره شکمی می شود. در نتیجه، این امر انقباض های ناگهانی در دیافراگم به وجود می آورد و این انقباض ها به صورت سكسكه نوزاد ظاهر می شوند.
2. بلع بیش از حد هوا به یکباره : نوزادانی که از طریق شیشه شیر، شیر می نوشند به علت بلع هوای زیاد دچار سکسکه می شوند. هجوم هوای اضافی باعث نفخ شکم شده و دیافراگم را همانند پرخوری مجبور به اسپاسم می کند.
3. آسم : یکی از عوارض آسم در نوزادان، بروز سکسکه است. این بدان دلیل است که برونش های موجود در ریه ها ورم کنند و در نتیجه حجم هوای ورودی به ریه ها کاهش می یابد. این امر سبب خس خس سینه و اسپاسم های دیافراگمی می شود و به همین دلیل سکسکه نوزاد رخ می دهد.
4. واکنش های آلرژیک از علت های سکسکه نوزاد : واکنش آلرژیک می تواند باعث التهاب یا تورم نای شود. دیافراگم به این امر واکنش نشان داده اما به سرعت منقبض می شود و باعث سکسکه خواهد شد. ممکن است نوزاد به پروتئین های شیر حساسیت داشته باشد، زیرا اگر مادر رژیم خود را تغییر دهد ممکن است آلرژی ایجاد شده و تعادل شیمیایی شیر مادر را تغییر دهد.
5. وجود عوامل تحریک کننده در محیط : بدان دلیل که نوزادان دارای نای ظریفی هستند مواد شیمیایی موجود در هوا مانند گرد و غبار، آلاینده ها ، بوی غلیظ و اگزوز وسایل نقلیه می توانند سبب سرفه شوند. اگر سرفه بیش از حد طولانی شود فشار وارد شده به دیافراگم منجر به انقباضات و به تبع آن سکسکه خواهد شد.
6. ریفلاکس معده : ممکن است در شرایطی، محتویات معده کودک به مری بازگشت داده شود. این اتفاق تحت عنوان ریفلاکس معده شناخته می شود و در میان نوزادانی که در ناحیه ماهیچه اسفنکتر مری و معده دچار مشکل هستند، رخ می دهد. این جریان معکوس غذا، عصب موجود در بخش انتهای مری را تحریک کرده و دیافراگم را منقبض می کند. این امر می تواند سبب ایجاد سكسكه نوزاد شود. در حالی که سکسکه نوزاد به تنهایی نشان دهنده رفلاکس معده نیست، اما مزمن شدن آن و بروز علائم دیگری، از جمله گریه، بی حسی، افزایش آب دهان می تواند نشان دهنده این مشکل جدی باشد و بهتر است در صورت مشاهده آن ها برای بررسی علت سکسکه نوزاد ، به پزشک مراجعه کنید.
چگونه از شر سکسکه نوزاد خلاص شویم؟
– موقعیت سر نوزاد را تغییر دهید. گاهی اوقات با تغییر وضعیت سر نوزاد، سکسکه او قطع می شود.
– اگر بالای شش ماه دارد، به او کمی شکر بدهید. چند قطره شربت شیرین را بر روی زبان او بچکانید. مواد شیرین از طریق آرامش عصبی که ایجاد می کنند، سبب تسکین تحریکات دیافراگم خواهد شد.
– نوزاد را بر روی شکمش، روی پاها و یا یک سطح نرم قرار دهید، فشار بر روی شکم احتمالاً تحریکات دیافراگم را تسکین می دهد.
– ممکن است که سکسکه به علت گیر افتادن هوا درون دستگاه گوارش باشد. او را به طور قائم بغل کنید و آروغش را با حوصله بگیرید. با خارج شدن حباب هوا، تحریک دیافراگم از بین خواهد رفت و سکسکه متوقف می شود.
– حواس فرزندتان را پرت کنید. با شروع یک بازی هیجانی مانند دالی بازی با شور و شوق زیاد، احتمالا دیافراگم از حالت تحریک خارج خواهد شد.
– گریپ واتر را امتحان کنید. دارویی است که معمولاً در درمان کولیک و گریه ی نوزاد بسیار موثر عمل می کند.
– زمانی که سکسکه نوزاد شما آغاز شد، پستانکی به او بدهید تا آن را بمکد. این کار سبب آرام شدن دیافراگم ، جلوگیری از اسپاسم و رفع سکسکه نوزاد می شود.
– اگر کودک شما به صورت مداوم دچار سکسکه می شود، سعی کنید حواس او را پرت کنید و تمرکز او را نسبت به موضوعات سرگرم کننده، مانند بازی با اسباب بازی ها، جلب کنید. سکسکه ها به صورت طبیعی نتیجه انقباض های عضلانی در شکم هستند که این امر خود با سیستم اعصاب بدن کودک در ارتباط است. پرت کردن حواس نوزادان با اسباب بازی یا کارتون، می تواند این اعصاب را آرام کرده و برای رفع سکسکه نوزاد کمک کننده باشد.
برای از بین بردن سکسکه نوزاد هرگز اقدامات زیر را انجام ندهید:
1. او را نترسانید. ترساندن. یک صدای بسیار بلند جهت توقف سکسکه، ممکن است که در بزرگسالان کارآمد باشد، اما می تواند سبب آسیب به پرده ی گوش نوزادان و شیرخوار ها شود.
2. دادن خوراکی ها و شکلات ترش. هرگز برای توقف سکسکه نوزادان و شیرخواران، حتی یک تکه ی بسیار کوچک از شکلات ترش را به آنها ندهید. اسید موجود در این مواد بسیار برای سلامتی آنها مضر است.
3. یکی دیگر از تکنیک هایی که می تواند در درمان سکسکه بزرگسالان موثر واقع شود، ضربه زدن به پشت فرد است. این تکنیک را نباید هیچ گاه بر روی نوزاد یا کودک خود اجرا کنید. ساختار اسکلتی نوزادان و کودکان بسیار شکننده است و ایجاد فشار یا نیرو بر آن می تواند سبب بروز آسیب های فیزیکی شدید شود. با این حال، ضربه های آرام در پشت کودک بلامانع است.
4. کشیدن زبان، بازو یا پا ، این امر برای نوزادان بسیار خطرناک است زیرا رباط ها و تاندون های آن ها هنوز آمادگی لازم را برای اعمال این نیرو را ندارند.
5. اگر که فرزندتان هر روز بارها دچار سکسکه می شود و این دوره های سکسکه ساعت ها طول می کشد به طوری که سبب اختلال در خواب، خوراک و بازی او شده است، این موضوع را با پزشک درمیان بگذارید.