بلدرچین از جمله منابع پروتئینی است که آرام آرام جای خود را در سفره های ایرانی باز می کند و تولید آن در کشور روز به روز افزایش می یابد. ویژگی های استثنایی بلدرچین و سودآوری تولید آن موجب جلب توجه پرورش دهندگان طیور شده است.
وقتی صحبت از نگهداری بلدرچین میکنیم ابتدا باید مشخص کنیم چه نوعی از پرورش را قرار است انجام دهیم. شما می توانید یک مجموعه کامل نگهداری مولد بلدرچین که واحدهای بلدرچین تخمگذار خوراکی، واحد جوجه کشی بلدرچین، پرورش بلدرچین گوشتی ، تولید و پرورش نیمچه مادر مولد یا تخمگذار بلدرچین، تا کشتارگاه و سالن بسته بندی گوشت و تخم بلدرچین و حتی واحد فناوری کود بلدرچین را به عنوان زیر مجموعه ها درخود جای داده باشد راه اندازی کنید. یا یک بخش از مراحل پرورش بلدرچین، مثلا فقط نگهداری بلدرچین تخمگذار را انجام دهید.
پرورش بلدرچین
پرورش بلدرچین بیش از یک دهه است که در ایران شروع شده و در سالهای اخیر رواج بیشتری پیدا کرده چراکه بدلیل ویژگی های استثنایی اش درصورت پرورش صحیح سودآوری مناسبی دارد!
بله، این شغل یکی از پر درامد ترین و زود بازده ترین مشاغل محسوب می شود و افراد زیادی را به خود جذب کرده است، زیرا با توجه به خصوصیاتی که بلدرچین ها دارند، حاشیه سود این کار بالا و دوره بازگشت سرمایه سریع می باشد.
انواع اسیدهای آمینه کمیاب در گوشت این پرنده یافت میشود، گوشت بلدرچین منبع خوب نیاسین، فسفر، مس، روی، آهن، سلنیوم و غنی از ویتامینهای گروه B است که مجموع دارایی های غذایی گوشت این پرنده برای امراضی چون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب و یا در مواردی ناراحتیهای روانی، عقبافتادگی جسمی و همچنین بیخوابی داروی معجزهآسایی محسوب شود.
پرورش بلدرچین تخمگذار خوراکی
پرورش بلدرچین تخمگذار خوراکی از پرطرفدار ترین قسمت های نگهداری بلدرچین در دنیا برای کسب درآمد محسوب می شود. از دلایل آن هم اول بازار فروش خوب و وسیع تخم بلدرچین و دوم نیاز به سرمایه اولیه کم تر برای شروع به کار پرورش بلدرچین تخمگذار نسب به پرورش سایر طیور مثل پرورش کبک و پرورش قرقاول و… است.
تخم بلدرچین سرشار از ویتامینهای گروه B و آهن و فسفر بوده و به دلیل عاری بودن از کلسترول مضر برای تمامی گروه های افراد جامعه مفید بوده و امروز مردم به خواص شگفت انگیز تخم بلدرچین پی برده اند، لذا بازار مصرف این محصول هر روز بهتر از روز قبل خواهد بود.
چرا بلدرچین را برای پرورش انتخاب کنیم؟
بلدرچین ها، پرندگانی با ارزش اقتصادی بسیار بالا هستند. لذیذ و مقوی بودن گوشت و تخم و همچنین خواص پروتئینی آن باعث افزایش تقاضای مصرف شده و در نتیجه پرورش بلدرچین را به منبع خوبی برای اشتغال زایی و سودآوری تبدیل کرده است. بلدرچین ها پرندگانی پرطاقت بوده و در محیط ها و شرایط مختلف قابلیت پرورش دارند. مزایای فوق العاده ای که در پرورش بلدرچین وجود دارد باعث شده که پرورش آن دارای توجیه اقتصادی باشد.
مزایای پرورش بلدرچین
1) رشد سریع و شروع به تولید (شروع تخمگذاری از 40 روزگی)
2) راندمان بالای تولید تخم (260 تخم در سال اول تخمگذاری به ازای هر قطعه بلدرچین)
3) دوره جوجه کشی کوتاه (مجموعا 17 روز)
4) نیاز به سرمایه گذاری کم و برگشت سریع سرمایه
5) کمترین نیاز به محیط پرورشی از نظر مساحت
6) خوراک کم و مقاومت بالا در مقابل برخی بیماری ها
7) کیفیت بسیار بالای محصول تولیدی و قیمت مناسب
8) بازار فروش بسیار عالی
تغذیه بلدرچین ها به چه صورت است؟
تغذیه جوجه بلدرچین ها به خصوص بلدرچین های یک هفته ای متفاوت با بلدرچین های بالغ می باشد. معمولا برای بلدرچین های تازه متولد شده نوعی غذای آماده به نام استارتر وجود دارد که برای جوجه بلدرچین ها بسیار مفید می باشد. برای تغذیه بلدرچین های بالغ نیز انواع پلت ها وکنسانتره آماده وجود دارد.
تغذیه بلدرچین ها به چه صورت استدر صورتی که خودتان قصد تهیه غذای بلدرچین ها را دارید باید یک جیره غذایی کامل برای آنها در نظر بگیرید تا انواع ویتامین ها و مواد معدنی را دارا باشد و هم چنین مقدار پروتئین بیشتری داشته باشد. در مورد بلدرچین های تخم گذار باید توجه کنید که در جیره غذایی آنها مقدار زیادی کلسیم و پروتئین وجود داشته باشد، چون به دلیل تخم گذاری بدشان به کلسیم بیشتری احتیاج پیدا می کند.
انتخاب بلدرچین مناسب برای تخمگذاری
در مدت 20 سال گذشته که با پرورش بلدرچین و پرورش دهندگان مختلف آشنا شده ایم کمتر دیده ایم که پرورش دهنده ای به انتخاب بلدرچین مناسب و تولید بلدرچین مناسب ویژه تخمگذاری اهمیت دهد. اکثراَ بلدرچین هایی را که به نیت پرواری رشد داده اند قبل از کشتار ماده هایی را که ظاهر مناسب تر و سرحال تر دارند را برای تولید تخم جدا سازی می کنند.
البته این از ویژگی های بلدرچین هست که مانند مرغ دارای تفاوت زیاد در نوع تخمگذار و گوشتی نیست. ولی آماده سازی یک بلدرچین ماده برای یک دوره طولانی تخمگذاری و یا پروار برای کشتار در سن 45 روزگی بسیار متفاوت هست.
یکی از مهمترین دلایل شکست پرورش دهندگان بلدرچین عدم توجه به همین نکته حیاتی می باشد. جوجه بلدرچینی که قرار است بلدرچین تخمگذار آینده شود باید پس از دوره رشد اولیه پایان 15 روزگی جیره مناسب خود را دریافت نماید، که تمرکز رشد بر روی استخوان بندی پرنده صورت میگیرد و حتی از وزن گیری بیش از حد پرنده جلوگیری می کند. پرنده چاق معمولا در حین تخمگذاری مسیر عبور تخم مسدود شده و باعث گیر کردن تخم بلدرچین و تلفات پرنده می شود. که در اصطلاح دامپزشکی به آن پرولاپس روده گفته می شود.
رعایت بهداشت محیط سالن پرورش بلدرچین تخمگذار
به منظور رعایت بهداشت سالن و تجهیزات می توانید موارد زیر را انجام دهید :
– شستشوی هفتگی یا ماهانه قفس ها
– پاکسازی روزانه فضولات
– شستشوی روزانه دان خوری
– سیستم تهویه ۲۴ ساعته
– جلوگیری از ورود حشرات موذی
– جارو کردن روزانه کف سالن
– خرید دان بلدرچین از مراکز معتبر
– استفاده از آب تمیز و سالم
– ضد عفونی هوای سالن با استفاده اسپری یا مه خشک
اگر بهداشت رعایت شود، احتمال بیمار شدن بلدرچین ها نیز خیلی کم خواهد شد، در نتیجه بازدهی کار شما بیشتر خواهد شد. برای پیشگیری از بیماریها می توانید از واکسن های مایع استفاده کنید. بهترین کار این است که واکسن ها را در آب آشامیدنی آنها برزید.
نتیجه گیری در مسیر پرورش بلدرچین
پرورش بلدرچین کاری پر سود است. زیرا با توجه به خصوصیاتی که بلدرچین ها دارند، حاشیه سود این کار بالا و دوره بازگشت سرمایه سریع می باشد.
پیشنهاد می شود ابتدا به صورت آزمایشی این کار را با چند جوجه و یک مکان کوچک و به دور از سر و صدا شروع کنید و پس از گوشتی کردن آنها تصمیم نهایی خود را برای مراحل بعدی بگیرید.